W ramach zajęć kulinarnych Grupa Skarby obchodziła „Dzień mleka”.
Tego dnia dzieci przypominały sobie skąd mamy mleko oraz poznały jego drogę od krowy do mleczarni, a potem do sklepu. Poprzez ciekawe zabawy i zadania nasze przedszkolaki utrwaliły nazwy produktów mlecznych, sposoby ich wykorzystywania oraz wartości odżywcze, jakie daje mleko dla organizmu. Dowiedziały się że, mleko jest niezbędnym i najbardziej wartościowym składnikiem diety człowieka. Jest najlepszym źródłem wapnia, który pomaga w prawidłowy sposób budować kości. Bogate jest również w składniki mineralne, witaminy D i A oraz z grupy B. Zaopatruje nasz organizm w białko – podstawowy budulec naszych komórek i tkanek, a także w węglowodany, dostarczające nam energii każdego dnia.
Mleko i jego przetwory, które miały okazję spróbować są bardzo ważne w diecie dzieci. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w tym zakresie jest kluczowe, aby nasze pociechy rozwijały się prawidłowo i zdrowo rosły.